De ‘Gusto’ letters

Artist Impression van het ‘Monument Werf Gusto’.
Ontwerp en fotografie van Sjef van Duin.

Vanmorgen om 11:00 uur was het dan eindelijk zover. We konden de eerste componenten, die verwerkt zullen worden in het ‘Monument’ van de Werf Gusto, ophalen bij de eigenaar. De eigenaar, de familie Keijzer, in Midden Delfland heette ons hartelijk welkom in hun, voor Schiedamse begrippen, ‘afgelegen huis’ in Midden Delfland. Deze stormachtige ochtend voegde er iets mystieks aan toe. De familie Keijzer kreeg de letters en nog meer zaken, die gerelateerd zijn aan Werf Gusto, in 1996 ‘erbij’ toen zij het huis kochten van de man die omstreeks 1980 de gebouwen, waaronder het kantoorpand, opkocht van IHC Holland en zodoende eigenaar werd van de leeggehaalde opstallen en alles wat daarmede verbonden was.

Bij het neerhalen van de gebouwen vond de eigenaar van het sloopbedrijf er nog wel een aantal voor hem bruikbare onderdelen in zitten. Dat waren het ‘Torentje’ dat op het kantoorpand stond, de letters GUSTO, die de voorgevel van het oude kantoorpand sierden en de twee overgebleven smeedijzeren toegangshekken tot de werf. Deze hekken stonden tussen het kantoorpand en de Machinehal (Hal Oost).

De andere identieke toegangshekken tussen het kantoorpand en de Scheepsbouwhal (Hal West) waren een tiental jaren voor de sloop van de werf door de leiding van de werf verwijderd en vervangen door een slagboom. Dit om stakers niet meer de kans te bieden de hekken dicht te lassen bij hoog oplopende arbeidsgeschillen, zoals in het verleden wel vaker was voorgekomen.

Het ‘Torentje’ is na de eerste gesprekken van de huidige stuurgroep meteen afgevallen, omdat er teveel gerestaureerd moest worden en dat dan uiteindelijk ‘namaken’ goedkoper is, dan restaureren. Mede daarom viel het besluit de originele hekken en letters te gebruiken bij de samenstelling van het ‘Aandenken’. De familie Keijzer vindt het aan de ene kant jammer, dat de keus niet op het ‘Torentje’ gevallen is, echter het ‘Torentje’ is een markant herkenningspunt geworden daar in de polders van Midden Delfland. Het is herkenningspunt in autorally’s etc. Dus wat dat betreft doen we weer heel veel mensen een plezier door het te laten staan waar het nu staat.


Schiedam 20 november 2016

Scroll naar boven