Het ‘Monument’

Een eerste foto van het ‘Monument’, zoals het in 2016 door de ontwerper is gemaakt. In de loop der tijd is het ontwerp ietwat gewijzigd. ‘Het boek’ waarvan in eerste ontwerpen sprake van was is vervangen door een grondtegel met daarin verklarende teksten omtrent het monument en een colofon van ieder, die het monument financieel ondersteunden. De Belgische kasseien, die eens zo kenmerkend waren voor het wegdek van de Maasdijk zijn vervangen door grasbetontegels. De plaats is nog steeds gesitueerd naast het brugwachtershuis. De exacte plaats is iets opgeschoven naar links, waardoor, kijkend door de hekken, het uitzicht geeft op de plek waar de hoofdgebouwen en hellingen waren gevestigd. De hekken zijn in donkerblauw gespoten en worden opgehangen in een stijve constructie zoals zichtbaar op de foto. De ombouw (hier in zilver) verwijst naar de draagconstructies in het pand van de beide hallen. De twee vlakke zwarte stukjes spoorrails halverwege de constructie aan de binnenzijde ter hoogte waar de hekken ‘rond’ gaan lopen, symboliseren de rails waarop de loopkranen in de hallen voortbewogen. De bronzen GUSTO letters boven in het dak waren gepland, werden na gezamenlijk overleg uit het ontwerp gehaald. De bronzen letters hebben grote historische waarde en brons is erg in trek. Zij zijn daarom overgedragen aan GustoMSC, die ze na reiniging een mooie veilige plaats geeft in een van haar zalen.
foto: J. Smulders

 

De trottoirtegel met verklarende tekst en een colofon van alle betrokken partijen en financiers van het project.

 

Op deze foto uit 1905 is goed te zien hoe de ontwerper, Sjef van Duin, gebruik heeft gemaakt van de vormen van de dragende constructie in de hallen. Hij heeft dat verwerkt in zijn ontwerp. Het was natuurlijk geen gemakkelijke opgave voor de ontwerper, die de opdracht kreeg om met de hekken aan de gang te gaan.

 

De locatie is met zorg uitgekozen. De stuurgroep wilde destijds een plek voor het monument, dat recht zou doen aan de verbintenis van Schiedam-Zuid en de werf. In de loop der jaren is een gedeelte van het oude werfterrein volgebouwd. Daardoor viel  een aantal locaties meteen af. Dit punt op de kop van de Maasdijk is een punt waar jarenlang duizenden werknemers al wandelend, fietsend, dollend, roepend naar elkaar, met het brood onder de arm langskwamen met zicht op de hallen. Dit zagen zij als zij ‘s ochtends vroeg naar het werk gingen. De Koninginnenbrug en de oude werf Gusto hebben een jarenlange verbintenis. Nu, kijkend door de hekken, krijgt men een indruk wat de werknemers zagen. Zij zagen niet een doorkijk naar de Maas of de Voorhaven, maar juist het oude werfterrein. Het monument elders plaatsen zou ernstig afbreuk doen aan de historische waarde van de hekken. Elders geplaatst zijn het ‘gewoon’ hekken.