Over ons

Jaar 2016 – Een belangrijk moment in het ontstaan van het ‘Monument voor Werf Gusto’. De hekken worden behoedzaam op de vrachtwagen gelegd en worden in gereedheid gebracht voor vervoer naar de opslag. Kort daarna zouden de hekken naar het staalbedrijf worden gebracht voor conservering.


In 2016 lag de prioriteit bij het opzetten van een ‘Monument’ voor de voormalige Werf Gusto. Daartoe was in juli 2016 een stuurgroep opgericht, die als volgt was samengesteld uit vertegenwoordigers van:

– Stichting Erfgoed Werf Gusto
– Gemeentearchief Schiedam
– Stichting MooiWerk in Schiedam
– Gemeente Schiedam / Wijkontwikkeling / Afdeling Cultuur
– Historische groep GustoMSC
– Historische Vereniging Schiedam
– Bewonersvereniging Schiedam Zuid

Voor meer informatie over de geschiedenis van de Werf Gusto gaat u naar de pagina ‘Historie’. Wilt u meer informatie over de producten en ontwikkeling van de werf tot 1978 ga dan naar ‘Werf Gusto’. Uit de voormalige Werf Gusto zijn twee wereldspelers voor offshore voortgekomen. In de eerste plaats is dat de ontwikkelafdeling van Werf Gusto, beter bekend als Gusto Engineering en vandaag de dag nog immer succesvol opererend onder de naam NOV/GustoMSC in Schiedam. In de tweede plaats SBM Offshore ook in Schiedam (hoofdkantoor Amsterdam dat al begin 70’er jaren een eigen werkmaatschappij was geworden binnen de IHC-groep door zich los te maken van Werf Gusto. Vermeldenswaardig is nog dat de laatste ‘Smulders’ die Werf Gusto leidde (ir. Robert Smulders) de eerste directeur was van SBM Inc.


Foto: © Tineke Mangnus 2016

Laatst bijgewerkt op 4 oktober 2022 door St. Erfgoed Werf Gusto